Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Kuchnia patriotyczna

W Polsce z okazji Narodowego Święta Niepodległości odradza się tradycja biesiad patriotycznych, podczas których serwuje się gęsinę. To bardzo smaczne i zdrowe mięso można przygotować na rodzinny obiad.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jak przygotować gęś?

Dzień przed pieczeniem gęś zanurz w solance: 1 kg soli niejodowanej (to bardzo ważne!) rozpuść w 10 l wody.
Do solanki dodaj przyprawy podobne jak do ogórków kiszonych – chrzan, kolendrę, koper, liść laurowy. (Można użyć gotowej, kupionej w sklepie przyprawy do kiszenia ogórków. Wówczas do 10 l solanki wsypać 1 lub 2 torebki przyprawy – to zależy od gęsi; trzeba pamiętać, że gąsiory mają grubszą skórę i twardsze mięso – aby je przygotować, trzeba dać 2 torebki przyprawy, żeby mięso się dobrze naaromatyzowało. W przypadku gęsi wystarczy 1 torebka przyprawy). Gęś zostaw w solance na całą noc. Na drugi dzień wyjmij i dokładnie (w środku i na zewnątrz) osusz papierowym ręcznikiem. Całą tuszkę obficie obsyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przed pieczeniem gęś nadziej jabłkami. Do pokrojonych jabłek dodaj trochę suszonych śliwek i dużo posiekanego czosnku. Zszyj dość gęsto, żeby nadzienie nie wypłynęło.
Najważniejszą rzeczą jest pieczenie. Gęś upiec w gęsiarce w piekarniku. Są różne szkoły. Można piec szybko, w temp. 180-190°C – gęś piecze się tyle czasu, ile ona waży, czyli ok. 3-4 godzin.
Można piec wolno – w temp. 160°C przez 5-6 godzin.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przepis pochodzi z Folwarku Kamyk

Duszone udka z gęsi

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 gęsie udka
* 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
* 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
* 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
* 2 łyżki suszonej włoszczyzny
* 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:
1. Gęsie udka podziel na części i ponacinaj z obu stron, obsyp przyprawami i odstaw na 30 min, aby przyprawy wchłonęły się w mięso.
2. Na rozgrzanej patelni układaj udka skórą do spodu i obsmaż z obu stron na złoty kolor.
3. Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj suszone warzywa i sól, zagotuj.
4. Przełóż usmażone udka i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie, a woda wyparuje i zrobi się sos.
5. Udka pokrój w plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką.

Bulion z gęsi

SKŁADNIKI :
* 1 korpus gęsi owsianej
* 2 skrzydełka gęsi
* 6 marchewek
* 4 cebule w łupinie
* 2 pietruszki
* 1 seler
* 2 nieobrane główki czosnku
* 4 dag ususzonych kapeluszy grzybów
* 20 dag ususzonych jabłek i gruszek
* 10 sztuk wędzonych polskich śliwek
* 4 gwiazdki anyżu
* liście laurowe, ziele angielskie
* sól, pieprz
* do serwowania – 15 dag mrożonych kapeluszy podgrzybków.

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do temp. 180oC i piecz w nim przez 20 min korpus gęsi, główki czosnku w łupinie i cebule.
2. Przerzuć do garnka, dodaj skrzydełka, włoszczyznę, zioła, suszone grzyby i owoce (z wyjątkiem wędzonych śliwek).
3. Zalej 4 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny.
4. Po tym czasie dodaj wędzone śliwki i gotuj pół godziny. Dopraw solą i pieprzem.
5. Wywar przecedź przez sito, pozostawiając klarowny bulion.
6. Ugotowane grzyby zostaw do uszek, a śliwki pokrój w paski i ponownie wrzuć do zupy.
7. Przed podaniem dodaj pokrojone w plastry podgrzybki i gotuj ok. 10 min.
8. Serwuj z dodatkiem uszek gryczano-grzybowych.

Uszka gryczane

SKŁADNIKI :
* 10 dag kaszy gryczanej prażonej
* ugotowane grzyby z bulionu
* 1/2 cebuli
* 1 łyżka gęsiego smalcu
* kawałki mięsa z gotowanej gęsi
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj.
2. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na smalcu z gęsi.
3. Kaszę, cebulę z kawałkami gotowanej gęsi oraz grzyby zmiel w maszynce do mięsa.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Farsz wkładaj w klasyczne ciasto do uszek. Zawijaj pierożki i ugotuj w osolonej wodzie.

Podziel się:

Oceń:

2025-11-04 13:44

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik z truskawek i mięty

Adobe Stock

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy.

Więcej ...

A Ty, którego ducha częściej słuchasz?

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 21, 28-32

Więcej ...

Ćwierć wieku temu powstał kościół w Szklarce Radnickiej

2025-12-15 17:00
Podczas jubileuszu biskup poświęcił pamiątkową tablicę

Wojciech Bujak

Podczas jubileuszu biskup poświęcił pamiątkową tablicę

Ćwierć wieku temu powstał kościół filialny w Szklarce Radnickiej, która należy do parafii pw. NMP Częstochowskiej w Radnicy. Jubileusz świętowano 12 grudnia podczas Mszy św pod przewodnictwem pasterza diecezji bp. Tadeusza Lityńskiego.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Jelenia Góra: Znaleziono zwłoki 12-letniej dziewczynki,...

Wiadomości

Jelenia Góra: Znaleziono zwłoki 12-letniej dziewczynki,...

Za przyczyną bł. Rodziny Ulmów módlmy się za abp....

Niedziela Przemyska

Za przyczyną bł. Rodziny Ulmów módlmy się za abp....

Mistrzyni miłosierdzia

Wiara

Mistrzyni miłosierdzia

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos,...

Wiara

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos,...

Oświadczenie rzecznika diecezji pelplińskiej w związku z...

Kościół

Oświadczenie rzecznika diecezji pelplińskiej w związku z...

Zmarł śp. o. Eustachy Rakoczy - jasnogórski kapelan...

Kościół

Zmarł śp. o. Eustachy Rakoczy - jasnogórski kapelan...

Kalendarz Adwentowy: Ogień Eliasza, światło Jana

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Ogień Eliasza, światło Jana

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela