Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Ogórek – owoc czy warzywo?

2025-06-17 15:06

Niedziela Ogólnopolska 25/2025, str. 62

Adobe Stock

Rozpoczął się sezon na ogórki. Czego jeszcze o nich nie wiemy?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ogórek zielony jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Indii, gdzie jego uprawę rozpoczęto 3 tys. lat temu. W Polsce zalicza się do najczęściej uprawianych warzyw dyniowatych.

Odmian ogórków jest wiele. Można je podzielić ze względu na sposób uprawy lub na przeznaczenie. Do najbardziej popularnych odmian gruntowych należą: Cezar, Hermes, Polan, Parys, Lider czy Izyd. W 100 g ogórka znajduje się 15 kcal, dodatkowo w 95% składa się on z wody. Niska wartość energetyczna oraz duża zawartość wody sprawia, że ogórek to dobry wybór dla osób dbających o linię. Ogórki są źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witaminy K. Dostarczają potasu, fosforu, wapnia oraz sodu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ogórki stanowią źródło przeciwutleniaczy, w tym garbników i flawonoidów. Ich zawartość spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed nowotworami.

Ogórek zalicza się do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. Jego wartość wynosi 15, stąd jest polecany dla osób z cukrzycą. Dodatkowo ogórki zawierają kurkubitacynę, która jest badana pod kątem przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. Jest to związek o gorzkim smaku, który rośliny produkują w celu ochrony przed roślinożercami. Substancja ta w ogórku nie stanowi zagrożenia dla ludzi.

Reklama

Do właściwości przeciwnowotworowych ogórka przyczynia się również chlorofil – zielony barwnik występujący w roślinach. Dlatego ogórek może mieć zastosowanie w leczeniu m.in. raka okrężnicy.

Dzięki zawartości potasu spożywanie ogórków może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomagać pracę serca.

Co ciekawe, botanicy uważają, że ogórek to owoc. Dlaczego? W przypadku ogórka można zastosować dwie klasyfikacje. Klasyfikacja botaniczna opiera się na jego cechach fizjologicznych, a druga – na sposobie jego wykorzystania oraz walorach smakowych. Ogórek jest więc owocem powstającym z kwiatu rośliny. Dodatkowo roślina wykorzystuje nasiona znajdujące się w owocu do ich rozsiewu. Z kulinarnego punktu widzenia ogórek jest mało słodki, dość twardy, używany do zup, dań wytrawnych oraz sałatek. Powyższe cechy czynią go powszechnym warzywem. Zatem – obie nazwy: warzywo i owoc są jak najbardziej poprawne.

Na ogórki powinny jednak uważać osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż mogą one powodować wystąpienie niepożądanych objawów, a także doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Ogórek zawiera substancje, które mogą nasilać wzdęcia.

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę bp. Andrzeja Przybylskiego: XIV Niedziela Zwykła

2025-07-04 12:00

Episkopat News/flickr.com

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Więcej ...

Proboszczem parafii, gdzie będzie wypoczywał papież jest... Polak

2025-07-06 09:02
Castel Gandolfo gotowe na przybycie Papieża

Vatican Media

Castel Gandolfo gotowe na przybycie Papieża

Po raz pierwszy od 13 lat papież ponownie spędzi letni wypoczynek w Willach Papieskich w Castel Gandolfo. Na przyjazd Leona XIV 6 lipca czekają już niecierpliwie mieszkańcy, a także parafianie papieskiej parafii św. Tomasza z Villanova. „To jest oczywiście bardzo radosne wydarzenie dla nas. Przygotowujemy się intensywnie” – mówi Vatican News ksiądz Tadeusz Rozmus, proboszcz parafii.

Więcej ...

Bp Przyborek w Markowej: gościnność Rodziny Ulmów rodziła się z Chleba Życia

2025-07-06 17:09
Błogosławiona rodzina kierowała się w życiu zasadą miłości Boga i bliźniego

www.ulmowie.pl

Błogosławiona rodzina kierowała się w życiu zasadą miłości Boga i bliźniego

W Markowej trwa Święto bł. Rodziny Ulmów, związane z przypadającym jutro wspomnieniem liturgicznym „Samarytan z Markowej”. Uroczystej Mszy św. w niedzielę w miejscowym kościele przewodniczył bp Piotr Przyborek, biskup pomocniczy archidiecezji gdańskiej, przewodniczący Rady KEP ds. Turystyki i Pielgrzymek oraz członek Rady ds. Rodziny. W homilii podkreślił, że ujęła go gościnność Ulmów, która nie pozostawiała nikogo głodnym, mimo że niewiele mieli. Jak podkreślił, taka postawa rodzi się z karmienia się Chlebem Życia, czyli komunią św.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Jezus stawia dzisiaj ważne i ciągle aktualne pytanie: Czy...

Wiara

Jezus stawia dzisiaj ważne i ciągle aktualne pytanie: Czy...

Rozważania na niedzielę: Dlaczego chcą osłabić...

Wiara

Rozważania na niedzielę: Dlaczego chcą osłabić...

Proboszczem parafii, gdzie będzie wypoczywał papież...

Leon XIV

Proboszczem parafii, gdzie będzie wypoczywał papież...

Rodzice mogą iść do sądu. Jak szkolne świadectwo bez...

Wiadomości

Rodzice mogą iść do sądu. Jak szkolne świadectwo bez...

Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws. lekcji...

Wiadomości

Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws. lekcji...

Najwyższy pomnik Jana Pawła II na świecie zdewastowany

Kościół

Najwyższy pomnik Jana Pawła II na świecie zdewastowany

Czechy: biskup częściowo znosi obowiązek uczestnictwa w...

Kościół

Czechy: biskup częściowo znosi obowiązek uczestnictwa w...

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa