Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

W czerwcu na stole

Choć wiele warzyw w supermarketach jest dostępnych przez cały rok, to najzdrowsze są te świeże. W czerwcu czujemy już zapach i smak lata. Po co więc warto sięgnąć? I co smacznego przygotować?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak

Źródło witamin (zwłaszcza C) i soli mineralnych, żelaza, potasu, magnezu oraz beta-karotenu i luteiny. Chroni przed miażdżycą, łagodzi skutki stresu, ma właściwości uspokajające, obniża „zły” cholesterol i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Stosowany do kanapek i sałatek, do makaronów, pierogów czy naleśników.

Sałatka

SKŁADNIKI :
* 3 garście świeżego szpinaku baby
* 2 pomidory
* 1 ogórek
* 3 łyżki oliwek konserwowych
* ser sałatkowy typu feta

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Propozycja sosu: wymieszaj sok z połowy cytryny, pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, łyżkę oliwy i odrobinę wody.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj, osusz.
2. Pomidory i ogórka pokrój w grubą kostkę.
3. W salaterce wymieszaj szpinak z pozostałymi warzywami i sosem.
4. Posyp pokrojonym w kostkę serem.

Natka z pietruszki

Niskokaloryczna, bogate źródło witamin C, A i K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ma działanie przeciwzapalne i moczopędne, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność, sprzyja poprawie kondycji skóry i włosów. Używana do zup i sosów, sałatek oraz dań mięsnych i rybnych, także do przygotowywania napojów.

Pesto

SKŁADNIKI :
* pęczek natki pietruszki
* garść orzechów (dobrze się tu sprawdzą nerkowce)
* łyżka soku z cytryny
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* sól do smaku.

Reklama

Wykonanie:
1. Umytą i osuszoną natkę pietruszki niedbale posiekaj i zblenduj z orzechami.
2. Dodaj oliwę i sok z cytryny, dosól do smaku. Zblenduj na gładką masę. Ilość oliwy dostosuj do pożądanej konsystencji i przeznaczenia pesto (do makaronu może mieć więcej oliwy, do smarowania chleba – mniej).
3. Pesto przechowuj szczelnie zamknięte w słoiczku w lodówce do kilku dni.

Kalarepa

Jest niskokaloryczna, za to bogata w błonnik i witaminy. Wspiera pracę układu nerwowego i odporność organizmu, korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega nowotworom. Polecana jest jako przekąska, dodatek do twarogu i surówek czy ciepłych dań.

Faszerowana

SKŁADNIKI :
* 4 kalarepy
* 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
* 1 marchew
* 4-5 pieczarek
* 1 jajko
* natka pietruszki
* przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepy umyj, obgotuj chwilę we wrzątku, żeby zmiękły. Następnie odkrój górną część. Wydrąż na grubość ok. 1 cm.
2. Mięso podduś ze startą marchewką i drobno pokrojonymi pieczarkami.
3. Do wystudzonego mięsa dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
4. Do miseczek z kalarepy nałóż farsz, przykryj końcówkami.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 20 min (długość pieczenia dostosuj do wielkości kalarepy).

Bób

Zawiera kwas foliowy, żelazo, witaminę B12, jest źród- łem roślinnego białka i błonnika. Obniża stężenie cholesterolu, pomaga regulować ciśnienie krwi, pracę jelit, wspomaga leczenie choroby Parkinsona, anemii i miaż- dżycy. Podawany po obróbce cieplnej

Spaghetti carbonara

SKŁADNIKI:
* 15-20 dag makaron spaghetti lub wstążki
* 10 dag boczku wędzonego
* 1 szklanka ugotowanego bobu
* natka pietruszki
* ząbek czosnku (opcjonalnie)
* 120-130 ml śmietanki
* 2 żółtka
* garść startego parmezanu
* sól do smaku

Wykonanie:
1. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (nie przelewaj go zimną wodą.
2. Na patelni podduś pokrojony w paseczki boczek – do zarumienienia.
3. Dodaj bób, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostaw do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli go użyjesz).
4. Wszystko razem podsmaż. Dodaj makaron, wymieszaj, chwilę pozostaw na palniku.
5. Odstaw z ognia, dodaj śmietankę z roztrzepanymi żółtkami, serem i solą. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. W razie konieczności lekko podgrzej, ale tak, żeby nie powstała jajecznica.
6. Spaghetti podawaj posypane natką pietruszki.

Podziel się:

Oceń:

2025-06-03 14:38

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Śledzie w sosie jogurtowym

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 76

adobe.stock.pl

Więcej ...

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop” rewolucji

2025-09-18 14:08

Red

W świecie, który zdaje się pędzić na oślep ku kolejnym rewolucjom moralnym, głos papieża Leona XIV brzmi jak grom z jasnego nieba. „Uważam za wysoce nieprawdopodobne, przynajmniej w najbliższej przyszłości, aby doktryna Kościoła dotycząca seksualności i małżeństwa uległa zmianie” – deklaruje w swojej nowej biografii „Leon XIV: obywatel świata, misjonarz XXI wieku”.

Więcej ...

By przypomnieć poetę

2025-09-18 23:34

plakat organizatorów

Konferencja jest okazją do przypomnienia twórczości polskiego poety, jego roli dla rozwoju literatury polskiej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Felietony

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Św. Stanisław Kostka

Niedziela Świdnicka

Św. Stanisław Kostka

Neapol gotowy na uroczystość i cud św. Januarego

Kościół

Neapol gotowy na uroczystość i cud św. Januarego

Czemuście mnie szukali?

Wiara

Czemuście mnie szukali?

Niezwyciężony Triumf serca

Wiadomości

Niezwyciężony Triumf serca

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Wiadomości

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Kościół

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Wiadomości

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...