Babka z mąki gryczanej
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki gryczanej
1/2 l śmietany 18%
6 dag cukru
6 jaj
skórka z dwóch cytryn
szczypta soli
masło do formy
cukier puder
WYKONANIE:
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką białą masę.
3. Do masy dodajemy skórkę cytrynową.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i śmietanę i dokładnie łączymy składniki.
6. Do ciasta dodajemy białka i ostrożnie mieszamy.
7. Formę smarujemy masłem i oprószamy odrobiną mąki.
8. Babkę pieczemy w temp. 180oC ok.godziny.
9. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu