Reklama

Zdrowie

Właściwości selera

Niedziela Ogólnopolska 15/2025, str. 62

Adobe Stock

To jedno z warzyw dostępnych w sklepach przez cały rok. Jest bogate w witaminy i minerały, może stanowić zdrowy zamiennik soli.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Seler korzeniowy pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną dwuletnią należącą do roślin selerowatych. Jego uprawę rozpoczęto w XIX wieku we Włoszech. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej – 100 g zawiera 30 kcal. Tak jak w przypadku innych warzyw niska wartość energetyczna jest wynikiem tego, że seler składa się w 90% z wody.

Zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, beta-karoten, witaminę K oraz kwas foliowy. Jest dobrym źródłem fosforu i potasu, zawiera także wapń, magnez, cynk i żelazo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawarte w selerze fitozwiązki m.in. zmniejszają ryzyko tworzenia się stanów zapalnych, które są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, a w szczególności miażdżycy. Wykazuje właściwości hipolipidemiczne, czyli obniżające poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów.

W warzywie zidentyfikowano związki (butyloftalid, sedanolid), które obok tego, że nadają mu charakterystyczne smak i aromat, obniżają ciśnienie tętnicze.

Seler jest polecany osobom z cukrzycą, gdyż charakteryzuje się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym; indeks glikemiczny wynosi 35, a ładunek glikemiczny jednego plastra selera (60 g) – 1,93.

Seler jest jednym z warzyw, które mogą wywoływać alergię. Może się ona objawiać łagodnie, np. rumieniem, pokrzywką lub nieżytem nosa, u niektórych osób jednak może być tak silna, że prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego. Takie reakcje może powodować seler zarówno surowy, jak i poddany obróbce termicznej czy w formie przyprawy. Należy pamiętać, że u osób uczulonych nawet śladowe ilości selera mogą wywoływać niepokojące objawy. W związku z tym należy zawsze czytać etykiety produktów pod kątem informacji, że mogą one zawierać seler.

Jeśli spożycie selera nie daje reakcji alergicznych, to zdecydowanie powinien on być składnikiem każdej diety. Jego zaletą jest całoroczna dostępność. Kupując seler, zwróćmy uwagę na jego ciężar – powinien być stosunkowo ciężki jak na swój rozmiar, a także jędrny i twardy, bez miękkich plam. Jeśli jest sprzedawany z liśćmi, to powinny być one zielone oraz wyglądać świeżo. Seler można spożywać w różnych formach. Oczywiście, najpopularniejszy jest jako składnik zupy. Może być również składnikiem sałatek czy surówek. Seler w formie purée może zastąpić ziemniaki.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-04-08 15:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Pasta kanapkowa z pieczonego selera z czarnuszką

Więcej ...

Kiedy papież nie może spać... uczy się języków obcych w internecie

2025-12-22 07:07

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Gdy papież Leon XIV nie może w nocy spać, czasem uczy się np. języka niemieckiego w popularnej aplikacji - poinformowała w sobotę włoska „La Repubblica”. Wypatrzyli go tam inni użytkownicy tej platformy.

Więcej ...

Adwentowa Seria #23 - Zwiastun Dobrej Nowiny

2025-12-22 21:28

Łukasz Romańczuk

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Wiara

Nowenna do Dzieciątka Jezus

Nowenna do Świętej Rodziny

Wiara

Nowenna do Świętej Rodziny

Zmarł ks. Henryk Matuszak

Niedziela Wrocławska

Zmarł ks. Henryk Matuszak

Dziś rozważamy radość i uniesienie Maryi!

Wiara

Dziś rozważamy radość i uniesienie Maryi!

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Kościół

Oświadczenie rzecznika prasowego archidiecezji...

Komunikat Rzecznika Kurii Diecezji Radomskiej ws. ks....

Wiadomości

Komunikat Rzecznika Kurii Diecezji Radomskiej ws. ks....

Kalendarz Adwentowy: Pokorni, którzy wchodzą pierwsi

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Pokorni, którzy wchodzą pierwsi

Kalendarz Adwentowy: Sprawiedliwy Potomek, Bóg-z-nami

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Sprawiedliwy Potomek, Bóg-z-nami

Kalendarz Adwentowy: Łaska wpleciona w rodowód

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Łaska wpleciona w rodowód