Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na ostatki

Trwają zapusty, czyli ostatnie dni zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Liczy się je od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę właśnie śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości. Proponujemy przepisy na śledzie z naszego redakcyjnego przepiśnika.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledzie w musztardzie od Kasi A.

SKŁADNIKI :
*płaty śledziowe marynowane
*2 łyżki musztardy francuskiej
*2 łyżki majonezu
*łyżka śmietany

Wykonanie:
1. Śledzie pokrój w małe kawałki.
2. Wymieszaj musztardę, majonez i śmietanę.
3. Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj i dopraw solą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białe śledzie od Marty

SKŁADNIKI :
*ok. 1,5 kg matiasów
*25 łyżek wody
*5 łyżek octu
*3 liście laurowe
*kilka ziaren ziela angielskiego
*przyprawa typu vegeta
*3 duże cebule lub 4 małe
*4 łyżki majonezu

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotuj śledzie: z każdego płatu wytnij ciemną część (to istotne ze względu na smak), usuń ości. Pokrój płaty w niewielkie paseczki.
2. Przygotuj zalewę: w garnku umieść wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, vegetę i cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka (możesz ją zetrzeć na szatkownicy). Zalewę z cebulą zagotuj i utrzymuj wrzenie przez pół minuty. Odstaw do wystudzenia.
3. Garnek z przestudzoną zalewą przechyl, tak aby na dnie pozostał płyn bez cebuli (możesz przecedzić zalewę i cebulę odłożyć na chwilę na bok). Zalewę wymieszaj dokładnie z 4 łyżkami majonezu, np. trzepaczką – sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt mało gęsty, dodaj jeszcze trochę majonezu.
4. Dodaj do sosu pokrojone śledzie (ewentualnie odłożoną cebulę) i wymieszaj całość.
5. WAŻNE: Aby zyskać odpowiedni smak, śledzie powinny odstać w lodówce przynajmniej tydzień! Najlepiej będzie, jeśli codziennie je przemieszasz.

Śledzie po cygańsku w słodko-pikantym sosie od Marzeny

SKŁADNIKI:
*1/2 kg śledzi matiasów
*2 cebule
*3 ogórki konserwowe
*4 łyżki oliwy
Sos:
*1/2 szklanki wody
*2 łyżki oliwy
*150 ml keczupu łagodnego
*1,5 łyżki octu
*1,5 łyżeczki cukru
*2 liście laurowe
*4 ziarenka ziela angielskiego
*1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
*sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sosu włóż do garnka i gotuj przez ok. 10 min. Wystudź.
2. Śledzie namocz. Osuszone pokrój w kawałki.
3. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oliwie.
4. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki połącz, zalej wystudzonym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Przełóż do naczynia. Trzymaj w lodówce kilka godzin.

Śledzie proboszcza od p. Marii

SKŁADNIKI:
*1 słoiczek grzybków marynowanych
*4-5 śledzi typu matias w oleju
*1 cebula
*pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
*1/5 szklanki oleju

Wykonanie:
1. Grzybki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Zieloną pietruszkę posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm – 2 cm.
2. W salaterce układaj warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i pietruszkę – aż do wyczerpania składników. Skrop olejem.

Śledzie w śmietanie na Środę Popielcową

SKŁADNIKI:
*kilka płatów matiasów
*0,5 l wody
*300 ml kwaśnej gęstej śmietany
*1 cebula
*2 łyżki octu
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*sól, cukier do smaku

Wykonanie:
1. Filety śledziowe opłucz z soli. Jeśli są zbyt słone, namocz w zimnej wodzie lub mleku.
2. Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, octem i cebulą. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotuj ok. 10 min. Wystudź.
3. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w mniejsze kawałki.
4. Z wywaru wyjmij przyprawy. Dodaj śledzie i śmietanę. Wymieszaj.
5. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

Podziel się:

Oceń:

2024-02-05 19:29

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

W duszpasterstwie dzieci jest też czas na zabawę

Filip Kaczmarek

Dzieci z parafii pw. Pierwszych Męczenników w Gorzowie Wlkp. wykazały się kreatywnością w przygotowaniu strojów na bal karnawałowy.

Więcej ...

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię św. podczas Eucharystii?

2025-09-27 20:03

Karol Porwich/Niedziela

W 1986 r. Krajowa Konferencja Biskupów Katolickich opracowała wytyczne dotyczące otrzymywania Komunii św., które zostały wydrukowane na tylnej okładce wielu mszalików.

Więcej ...

Bp Stułkowski o edukacji zdrowotnej: jeśli grozi deprawacja, mówimy „nie”

2025-09-28 19:27
Biskup płocki Szymon Stułkowski

PAP/Waldemar Deska

Biskup płocki Szymon Stułkowski

Bp Szymon Stułkowski z diecezji płockiej w niedzielę na Jasnej Górze dziękował za podpisy pod obywatelskim projektem ustawy „Tak dla religii i etyki w szkole” i wezwał do modlitwy za dalsze prace nad projektem w komisjach. - Jak chodzi o edukację zdrowotną, jeśli grozi deprawacja dzieci i młodzieży, mówimy: nie - powiedział.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Watykan/ Papież Leon XIV wprowadził nowy zwyczaj: wtorki...

Leon XIV

Watykan/ Papież Leon XIV wprowadził nowy zwyczaj: wtorki...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Ksiądz, powstaniec, patriota. Powieszony przez Niemców na...

Kościół

Ksiądz, powstaniec, patriota. Powieszony przez Niemców na...

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

Wiara

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...

Wiara

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...