Polacy kaszę jaglaną nazywali złotem naszej ziemi – wyjaśnia Stefania Korżawska, znana z Radia Maryja znawczyni ziół i ziołolecznictwa. Przekonuje ona, że jedzenie kaszy jaglanej dodaje energii każdemu organizmowi. Przy osłabieniach, przeziębieniach, astmie i alergii działa jak antybiotyk. Można ją podawać na różne sposoby. Proponujemy jeden z nich.
Kaszę opłukać, odcedzić, wrzucić do wrzącego mleka, dodać sól i łyżkę masła, zamieszać i ugotować na sypko. Pozostałe masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ugotowaną kaszę wymieszać z masą maślano-żółtkową, dodać opłukane i osączone rodzynki oraz cynamon. Masę przełożyć do posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Zapiekać 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Podawać na gorąco lub na zimno.
Z tak przygotowanych grzybów można robić sałatki cebulowo-grzybowe do ryby, pieczystego i dziczyzny; można je wykorzystać jako dodatek do farszu świątecznych pierogów, do bigosu, kapusty czy barszczu czerwonego. Przed użyciem należy grzyby porządnie wymoczyć.
Prezydent Duda w Poznaniu: jesteśmy częścią Europy nie od 20 lat, ale od ponad tysiąca
2024-05-01 18:26
ms/KAI
PAP/Jakub Kaczmarczyk
Od chrztu Polski rzeczywiście jesteśmy częścią Europy, nie od 20 lat, od ponad tysiąca lat, od 966 roku. To jest nasza wielka tradycja, to jest tradycja, na której zbudowane zostało polskie państwo, nasza państwowość - mówił w Poznaniu prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda, który odwiedził katedrę i kościół NMP in Summo, zbudowany w miejscu grodu Mieszka I i pierwszej na ziemiach polskich chrześcijańskiej kaplicy.
Przyszliśmy do Matki Dobrej Rady aby wysłuchać Jej dobrych rad na temat nas samych, Kościoła, tego wszystkiego co się w nas dzieje. Myślę, że każdy kto chciał posłuchać Matki to dzisiaj usłyszał Jej dobry głos, usłyszał Jej dobrych rad - mówi ks. Tomasz Płukarski.